سواد رسانه ای چه چیزی نیست؟!
سواد رسانه ای می تواند هر تعریفی داشته باشد
هر کتابی، هر سخنرانی، هر استادی تعریفی از سواد رسانه ای بیان می کند.
ده ها کانال و سایت و صفحه اینستاگرام مدعی آموزش سواد رسانه ای هستند.
اما متاسفانه گاهی سواد رسانه ای مورد سواستفاده افراد مختلف قرار می گیرد.
افرادی که خودشان ادعای آموزش سواد رسانه ای دارند.
شاید بیش از هر سواد و مهارت دیگری، سواد رسانه ای می تواند از مسیرش منحرفش شود.
بیشتر این انحرافات زمانی رخ می دهد که در جامعه اتفاق جدیدی می افتد.
در این فیلم ویدیویی من محمد منشی زاده به طور کامل توضیح داده ام که سواد رسانه ای چه چیزی نیست؟!
متن این گفتگو را می توانید در همین جا بخوانید:
سلام
من محمد منشی زاده هستم، مدرس سواد رسانه ای و خیلی خوشحالم از اینکه می توانم از اینکه می توانم از این طریق با شما صحبت کنم.
مدت ها بود که می خواستم یک موضوع خیلی مهم در زمینه سواد رسانه ای با شما مطرح کنم اما شرایطش پیش نمی آمد.
متاسفانه اتفاقی برای کشورمان افتاده که لازم دیدم حتما هر چه سریعتر این موضوع را در مورد سواد رسانه ای با شما مطرح کنم.
چرا که فکر می کنم تاثیر خیلی خیلی زیادی در مورد دید شما نسبت به سواد رسانه ای و انچه که رسانه و سواد رسانه ای می تواند انجام بدهد داشته باشد.
متاسفانه کشورمان یکی از سرداران بزرگ خودش را از دست داده است.
آقای قاسم سلیمانی کسی که سالها برای امنیت کشورمان تلاش می کرد توسط تیم های ترور آمریکایی به شهادت رسیده است.
اما الان من قصد ندارم در مورد شخصیت ایشون و تاثیراتی که این ترور روی جامعه ما داشته باشه صحبت کنم.
موضوعی که مدنظرم هست که با شما در میان بگذارم این است که می خواهم دید شما را نسبت به سواد رسانه ای بازتر کنم.
اینکه سواد رسانه ای چی نیست!؟
شاید تعریف های مختلفی از اینکه سواد رسانه ای چه هست شده باشه اما یکی از مواردی که فکر می کنم باید حتما بدانید که سواد رسانه ای چه نیست موضوعی است که می خواهم الان با شما در میان بگذارم.
وقتی که اتفاقات خاصی در کشورمان رخ می دهد یعنی اتفاقاتی که برد خبری بالایی دارند،
مثلا فرض کنید یک اتفاق سیاسی بزرگ مثل برجام یا ترور یک شخص یا حمله به یک جایی توسط داعش.
اتفاقات غیر سیاسی هم می توانند باشند. مثلا اتفاقات ورزشی مانند راه دادن یا راه ندادن خانم ها به ورزشگاه ها. اتفاقات فرهنگی مثل برگزاری یا عدم برگزاری کنسرت. اتفاقات اقتصادی مثل گران شدن بنزین یا اختلاس های بزرگی که انجام می شود.
در این اتفاقات مختلف سطح احساسات جامعه فوق العاده بالا می رود. یعنی اگر دقت کنید در روزهای اخیر درصد لایک مردم روی پیام هایی که در رابطه با آقای سلیمانی بوده چقدر بیشتر شده.
چقدر پیام ها و پست های بیشتری منتشر شده و لایک خورده.
چرا که افراد دیگر دقت نمی کنند به متن موضوع یا به چیزی که در مورد تحلیل اتفاق باشد.
فقط و فقط چون احساسات آنها خیلی شدید شده فقط لایک می کنند، فقط بازنشر می کنند، یا در توییتر ریتوییت می کنند، اگر در تلگرام باشد آن را به کانال ها و گروه های دیگر می فرستند. فقط منتشر می کنند. سطح احساسات خیلی بالاست.
و متاسفانه خیلی از کانالها و گروه هایی که ادعای آموزش سواد رسانه ای دارند و در طول کل سال پیام های مختلف و خوب و تخصصی در مورد روش درست استفاده از رسانه ها و تفکر نقادانه جریان شناسی رسانه ها و خیلی از مطالب خوب سواد رسانه ای منتشر می کنند در این زمان های خاص شروع می کنند به استفاده از سواد رسانه ای برای سوگیری های سیاسی خودشان.برای برداشت های جناحی که دوست دارند و به آن معتقد هستند.
به خاطر اینکه احساسات من و شما خیلی بالاست آن پیام ها را دیگر خوب تحلیل نمی کنیم و خیلی راحت تر قبول می کنیم.
موضوع مهم این است که سواد رسانه ای می تواند ابزار خوبی برای بالا بردن شعور سیاسی. در واقع یکی از ابزارهای خیلی خوب است.
به نظر من شعور سیاسی داشتن یکی از مهمترین چیزهایی است که هر شخصی که در این جامعه زندگی می کند داشته باشد به خاطر اینکه شعور سیاسی روی خیلی موارد دیگر تاثیر می گذارد.
روی فرهنگ ما، روی اقتصاد ما، آموزش و پرورش ما.
روی خیلی از ابعاد زندگی ما داشتن شعور سیاسی تاثیر می گذارد اما نباید اجازه بدهیم سواد رسانه ای تبدیل شود به بازیچه ای برای سوگیری های سیاسی، برای منافع خاصی که بعضی ها دنبال می کنند.
در این موقعیت ها ممکن است پیام های خاصی به دستتان برسد با این عنوان که سواد رسانه ای خود را بالا ببرید! و شروع می کنند به کوبیدن یک جناح برای اینکه مثلا او را مسبب یک سری از اتفاقات نشان بدهند.
در اختلاس ها همینطور بوده. یا اگر یادتان باشه در مساله زلزله کرمانشاه شروع کردند به کوبیدن جناح مخالف و ذهن ها را به سمت سواستفاده از این سطح احساسات بالای مردم بردند برای اینکه حرف های خودشان را درقالب سواد رسانه ای بزنند.
دوستان به این نکته خوب دقت کنید. در قالب سواد رسانه ای ممکن است مطالب سیاسی خاصی گفته بشه شما باید با تفکر نقادانه با ذهن باز با آن دید بازی که دارید و با آن چیزهایی که در خود سواد رسانه ای یادگرفته اید بتوانید این پیام ها را خوب تحلیل کنید.
مثلا اگر پیامی به دستتون می رسد که ” پاسخ دندان شکن کارشناس به مجری جیره خوار شبکه ماهواره ای “.
به کلمه جیره خوار خوب دقت کنید. این کلمه بار احساسی بالایی دارد. بار معنایی متفاوت و گسترده ای در ذهن من و شما ایجاد می کند. این پیام در کانال سواد رسانه ای منتشر می شود. کانالی که ادعا می کند در رابطه با آموزش سواد رسانه ای حرف می زند.
داخل این پیام، یک سری پیام های دیگر وجود دارد و پیچیده شده با پیام های دیگر و ما باید با آن تفکر نقادانه ای که داریم خوب اینها را از هم جدا کنیم.
من در مورد اینکه آن متن یا محتوای پیام درست یا غلط بوده صحبت نمی کنم و موضوع بحث من این نیست که یک به یک پیام های مختلف را در اینجا بررسی کنیم.
فقط چیزی که می خواهم به شما بگویم این است که اجازه ندهید در قالب سواد رسانه ای به شما و به شعور سیاسی شما توهین کنند و آن را زیر سوال ببرند با این حرف که می خواهیم به شما سواد رسانه ای آموزش بدهیم.
سواد رسانه ای اصلا این نیست! سواد رسانه ای ابزار خوبی برای بالا بردن شعور سیاسی است اما اصلا بازیچه برای این که من و هر کس دیگری به اهداف سیاسی خاصی که دارم برسم نباید باشد. اگر اینجور استفاده ای از آن می شود نباید اینگونه باشد.
ما نباید اجازه بدهیم از ما سواستفاده کنند. از خواست ما برای یادگرفتن یک موضوع مهم به نام سواد رسانه ای که می تواند در خوشبختی یا خوشبخت نشدن ما به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تاثیر داشته باشد سواستفاده کنند.
در پیام هایی که به دستتان می رسد حتما دقت کنید اگر بار احساسی جملات مشاهده کردید این می تواند یک نشانه برای شما باشد که از این پیام به ظاهر آموزشی استفاده می کنند تا شما را همراه یک جهت گیری خاص کنند.
اجازه ندهید که این فضای احساسی که شکل گرفته به دامی تبدیل شود که شما را از شخص یا گروه خاصی متنفر کنند.
چون هدف خیلی از این کانال ها و گروه ها متنفر کردن شما از یک جریان سیاسی است نه باز کردن دید شما نسبت به موضوعات مختلف، نه بالا بردن شعور سیاسی شما.
خوشحالم که می توانم از این طریق با شما صحبت کنم و امیدوارم که از صحبت های من برداشت درست و کاملی داشته باشید و من توانسته باشم چیزی که در قلبم و ذهنم هست را به صورت کامل و درست به شما منتقل کرده باشم.
اگر سوالی که در مورد این حرف ها داشتید حتما با من در میان بگذارید و خوشحال می شوم که بتوانم از هر طریقی که امکان دارد به شما کمک کنم که سواد رسانه ای خودتان را بالا ببرید و زندگی بهتری برای خودتان بسازید و کنترل زندگی خودتان را خودتان به دست بگیرید.
سواد رسانه ای چه چیزی نیست!؟
[alert type=”success”]اگر شما هم علاقمند هستید در مورد سواد رسانه ای بیشتر بدانید مطلب سواد رسانه ای چیست و چه فایده ای دارد را بخوانید.[/alert]
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با شما موافقم. همه احساساتی عمل می کنند.
سلام آقای کریمی عزیز.
نقش احساسات در رفتار ما انسانها غیر قابل انکاره.
ممنون از حضورتون.
من نمیدانم شما عضو کدام گروه سیاسی هستید اما فکر می کنم باید از سواد رسانه ای برای درهم شکستن دشمن استفاده کنیم.
سلام.
خوشبختانه عضو هیچ گروهی نبودم و نیستم.
چون مسیر رسالت زندگی که انتخاب کردم آموزش دادن و انتشار آگاهی بین مردم هست.
اما فکر می کنم سواد رسانه ای شیوه ای برای بهتر فکر کردنه.
ممنون از حضورتون در سایت فرزندسبز