خطرات نور موبایل برای چشم کودکان و نوجوانان
از آن روزهایی است که یک عالمه در خانه کار دارید و دلتان می خواهد فرزندتان هم سرگرم باشد! راه حل چیست؟!
اگر هنوز مطالب سایت فرزند سبز را نخوانده اید یا در اینستاگرام همراه من محمد منشی زاده نیستید به شما حق می دهم که فقط یک راه حل به ذهنتان برسد!
تبلت! موبایل! کامپیوتر! یا هر چیزی مثل اینها…
شاید اگر بیست سال پیش به یک پدر و مادر می گفتند چطور می شود 5 ساعت یک کودک را جایی نشاند که تکان نخورد و صدایش هم در نیاید تعجب می کردند.
ابزارهای دیجیتال که در ابتدا برای حل مسائل و پیچیدگی های زندگی ساخته شدند حالا تبدیل به یک ابزار سرگرمی و بازی شده اند.
از آن طرف والدین هم آنقدر درگیر کار و فعالیت های روزمره هستند که ساده ترین راه سرگرمی بچه ها را استفاده از موبایل می دانند.
چون بازی ها و ویدیو های تلفن های همراه بر خلاف فعالیت های فیزیکی باعث گرفتاری و درگیری والدین با بچه ها نمی شود.
اما آیا نور موبایل برای فرزندان ما بی خطر است؟
تبلت یا کامپیوترهایی که مثل نقل و نبات داخل خانه ها هستند چه تاثیری روی چشمان فرزند ما دارند؟
شما و شرایط زندگی را خوب درک می کنیم اما نمی توان از این واقعیت فرار کرد که استفاده از تلفن های همراه به دلایل بسیار زیاد برای کودکان مضر است.
البته برخی از والدین ممکن است اعتراض کنند که آن ها مراقب چیزهایی که کودکانشان تماشا می کنند هستند.
این خیلی خوب است اما در مورد اثر صفحه نمایش ها (اسکرین) بر روی چشم کودک و نوجوان خود چه می کنید؟
چگونه نور موبایل به چشم ها ضرر می زند
واقعا چطور نور موبایل به چشم کودک آسیب می رساند؟ آیا این موضوع فقط یک شایعه است یا…؟
بیایید با نگاه علمی به این موضوع نگاه کنیم:
شبکیه چشم هر انسان، دارای گیرنده های نوری است که نور قابل دیدن را به سیگنال های شیمیایی تبدیل می کند. انسان ها به این فرآیند برای چرخه منظم خواب و بیداری و شکل دهی به تصاویر نیاز دارند.
صفحه نمایش ها و نور شدید خورشید دارای مقدار زیادی نور آبی با انرژی زیاد و با موج کوتاه هستند.
این نور آبی اگر توسط شبکیه چشم جذب شود می تواند به آن آسیب برساند.
نکته جالب این است که اشعه ماوراء بنفش نسبتا دارای انرژی بیشتری نسبت به نور آبی است اما توسط عدسی چشم و قرنیه جذب می شود.
حتی نور آبی قابل دیدن نیز می تواند به طور بالقوه به شبکیه چشم آسیب برساند چون توسط برخی از گیرنده های نوری و اپیتلیوم رنگدانه شبکیه (RPE) جذب می شود. این باعث تولید حرارت موضعی می شود.
برخی از مطالعات آزمایشگاهی که بر روی موش ها انجام شده است نشان داده است که هر چه بیشتر شبکیه در معرض نور آبی قرار بگیرد از بین رفتن گیرنده های نوری و رنگدانه شبکیه سریع تر اتفاق می افتد.
آیا نور موبایل هم مانند نور خورشید مضر است؟
هم نور خورشید و هم صفحه نمایش ها دارای طیف نور آبی هستند. اما چه چیزی در معرض نور خورشید قرار گرفتن با صفحه نمایش ها را متفاوت تر می کند؟
آسیب بالقوه ای که توسط نور خورشید به شبکیه چشم انسان می رسد را می توان با روش های ساده ای کاهش داد.
این روش را می توان با استفاده از عینک های آفتابی تیره رنگ که UV دارد انجام داد.
اینکه در ساعت هایی که نور خورشید بسیار شدید است در معرض نور آن نباشیم هم تا حد زیادی می تواند مانع از آسیب به چشم شود.
عامل بسیار مهم دیگر این است که خورشید همیشه به خاطر تغییرات فصلی نور شدید ندارد. البته این تفاوت ها بستگی به این دارد که شما در کدام نقطه دنیا زندگی کنید.
تاثیر نور موبایل روی خواب و تمرکز دانش آموزان
آسیب شبکیه ای محدود که توسط نور آبی روشن ایجاد می شود می تواند این موضوع را ثابت کند که این نور برای یک بچه کوچک بسیار مضر است.
ابتدا اینکه هیچ وسیله ی ساده ای همانند عینک برای محافظت از چشم آن ها وجود ندارد.
اگرچه شاید نور آبی نتواند مستقیما به شبکیه چشم آسیب برساند، می تواند موجب تحریک سلول های گانگلیونی شبکیه (توده ای از سلول های عصبی که هدایت کننده پیام های عصبی هستند) حساس به نور آبی شود.
بعضی سلول های شبکیه نقش حسگر ریتم شبانه روزی بدن را دارند که باعث تنظیم چرخه خواب و بیداری می شود.
بنابراین، در معرض صفحه نمایش ها بودن همانند موبایل و تبلت ها قبل از خواب می تواند باعث تاخیر در خواب شود، کیفیت خواب را برهم زند و مانع از هشیاری کامل فرد در روز بعد شود.
شاید نوجوان شما هم بعضی از روزها در کلاس درس آنلاین تمرکز کامل را ندارد. این موضوع می تواند به دلیل نداشتن یک خواب با کیفیت در شب قبل باشد.
با نور آبی موبایل چه کنیم؟
برای کاهش آسیب و اثرات نور آبی بر روی شبکیه چشم و اختلال های خواب حتما قبل از خواب از دادن موبایل و لوازم دیجیتالی دیگر به کودک دوری کنید.
به غیر از زمان خواب، استفاده از این لوازم را حتی در طول روز محدود کنید تا آن ها را از عادت استفاده از این لوازم و بازی ها دور کنید.
مانند اعتیاد به هر چیزی استفاده از موبایل هم یک عادت است که می تواند به بهای چشمان ارزشمند فرزند شما تمام شود.
چشمان کودک شما در مقایسه با بزرگسالان بسیار حساس تر هستند.
وقتی نورآبی موبایل ها باعث آسیب بالقوه به چشم های افراد بزرگسال می شود تصور کنید چقدر برای شبکیه حساس چشم های کودک و نوجوان شما آسیب رسان است.
شاید به دلیل کلاس های آنلاین در مدرسه فرزندتان ساعت ها جلوی موبایل یا کامپیوتر قرار می گیرد. بنابراین خیلی مهم است که روش محافظت از چشمان آنها را یاد بگیرید.
بنابراین از چشم های فرزندان خود محافظت کنید آن ها را با فعالیت های مشغول نگه دارید که به نفع سلامت آن هاست.
به خاطر چند ساعت کار راحت و بدون دغدغه در خانه یا تعهدات کاری بیرون از خانه سلامت چشم های کودکتان را با نور موبایل و تبلت به خطر نیندازید.
وقتی فیلم وبینار مدیریت آسیب های فضای مجازی برای دانش آموزان را می بینید
روش های موثر و کاربردی برای محافظت از جسم و جان و روح فرزندتان در فضای مجازی یاد می گیرید
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دوره های آموزشی مرتبط
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
استفاده از گوشی را برای کودکان حتما باید به حداقل رساند اما در مورد حفاظت از چشم ها بهتر است در زمان استفاده کودکمون نور گوشی را روی حالت راحتی چشم قرار بدهیم. متشکرم از مطالب بسیار مفید سایت فرزند سبز.
نم
با ارز سلام داکتر. صاحب من قبلان چشامو بخاطری بخاطر انحراف مخفی پشت چشمم لیزیک کردم وگرنه دوکتور گفت علتش مالیدن چشباید همینجا استاپ بشه تا ازین بیشتر کم نشه ونحایت نابینایی دایمی وعلتشو گفت چون تو
توکودکی چشاتو میمالیدی و اینجور شداما من یادم رفت تابهش بگم که من دوساله که شبو روز 24ساعت تو گوشی نگاه میکردم الان میخام از شما بپرسن که آیا علت مشکل میتونه این باشه چون همین الآنم این اعتیاد رابعد هشت ماه لیزیک هم دارم و بدونمو بکار کنم مرسی که جواب بدین خیلی نگرانم
سلام. ناماسته.
متاسفانه به دلیل اینکه هنگام نگاه کردن به موبایل، صفحه نمایش در فاصله نزدیک به چشم قرار میگیرد که می تواند احتمال انحراف چشم را بالا ببرد. حتما باید سبک زندگی خود را تغییر دهید. پیشنهاد میکنم فیلم آموزشی سلامتی در فضای مجازی را حتما ببینید:
https://farzandesabz.com/product/health-and-internet/
سلامت باشید.