Doomscrolling چیست؟ چطور عادت دوم اسکرولینگ را کنار بگذارم؟
در میان اخبار مختلف به دنبال اخبار ناراحت کننده میگردید؟!
بعد از پیگیری اخبار دچار تپش قلب و استرس میشوید؟
شما دچار دوم اسکرولینگ شدهاید!
دوم اسکرولینگ به چه نوع فعالیت رسانهای گفته میشود؟
Doom scrolling یک اصطلاح نسبتاً جدید است که به نمونهای از فعالیتهای مرتبط با استفاده افراد از رسانههای اجتماعی به طور ناخواسته و بیاندازه مشغول میشوند اشاره میکند. این اصطلاح برای شرح فرایندی به کار میرود که افراد به طور پیوسته و بیخودی مطالب و اخبار منفی، ناامیدکننده و ترسناک را میخوانند و مشغول میشوند. این تجربه معمولاً منجر به افزایش تنش روحی، افزایش نگرانی و کاهش راحتی روانی میشود.
از چه زمانی واژه دوم اسکرولینگ اختراع شد؟
دوم اسکرولینگ در اصل در سال 2020 پس از شیوع جهانی ویروس COVID-19 بیشتر به کار رفت و باعث شد که افراد به دنبال اخبار جدید درباره ویروس، مرگ و میر و بحرانهای مربوطه بگردند.
در زمان شیوع و همهگیری ویروس کرونا بسیاری از کشورها قوانین قرنطینه خاص خود را اعمال کردند، تا هم از بیماری مصون بمانند و هم از بار تحمیل شده بر بخش درمانی کاسته شود. با اینکه قرنطینه شدن، احتمال ابتلا به بیماریهای واگیردار را کاهش میدهد اما خود باعث بروز برخی آسیبها و پیامدهای دیگر میشود.
یکی از این پیامدها استفاده بیش از حد معمول از محتواهای آنلاین به عنوان منبع دسترسی به اطلاعات، تفریح و تعامل با دوستان و آشنایان است. و البته همانطور که میدانید حجم بالای اطلاعات در اینترنت عاملی کلیدی برای اعتیاد به آن به شمار میرود. این عملیات میتواند در هر زمان و در مقاطع زمانی مختلف رخ دهد و میتواند در مورد هر موضوعی باشد. با این حال، معمولاً اخبار و مطالب منفی و ناامیدکننده در این تجربه بیشتر دیده میشود.
چرا اینقدر به دنبال اخبار منفی می گردیم؟
ذهن ما به گونهای برنامهریزی شده که به اخبار منفی اولویت میدهد. عادت کردن به جستجوی مفرط اطلاعات در طول روز، پیامدهای منفی بسیاری دارد؛ مخصوصاً هنگامی که بیشتر اخبار نیز پیرامون موارد منفی بچرخند. با همهگیر شدن بیماری و افزایش مشکلات اجتماعی ناشی از آن تقریبا غیرممکن است که خود را از این اخبار منفی، استرسزا و ناامید کننده دور نگه داریم.
5 دلیل اصلی تمایل به دوم اسکرولینگ
1-نیاز به اطمینان
افراد به دنبال تضمین ها و آگاهی میگردند تا از اتفاقات و رویدادهای جهان اطلاع داشته باشند. آنها به دنبال تاثیرات و پیامدهای ناشی از یک رویداد خاص هستند و میخواهند درک کنند که چگونه این اتفاقات ممکن است زندگی روزمره آنها را تحت تاثیر قرار دهند.
2-تحریک شدن توسط اخبار جدید
اخبار جدید و تحولات مهم در جهان جذاب هستند. افراد اغلب به دنبال قضاوت و تجزیه و تحلیل خود از رویدادها هستند و این تجزیه و تحلیل میتواند منجر به افزایش تنش و نگرانی شود.
3-مراقبت از خودمان و دیگران
برخی از افراد احساس میکنند که با بیان و نشاندادن اطلاعات بیشتر درباره موضوعات منفی، آنها را از محیط اطراف در جریان قرار میدهند و از اطرافیان خود محافظت میکنند. فرد ممکن است به دنبال نشان دادن سوالات و نگرانیهای خود برای دیگران باشد.
4-وابستگی به رسانههای اجتماعی
رسانههای اجتماعی شبکهای از افراد با عقاید، ایدئولوژیها و اطلاعات مشابه را ارائه میدهند. این شبکهها میتوانند افراد را جذب کنند و در برخورد با هموطنانی که عقاید و انتظارات مشابهی دارند، حمایت و تأیید را فراهم کنند.
4-انعکاس استرس و نگرانی
افزایش تنشها و نگرانیها در جامعه و جهان به طور کلی میتواند باعث شود که افراد به دنبال رویدادها و اخباری باشند که قابل تطبیق با این تجربه باشند. این تمایل به تمرکز بر روی رویدادهای منفی میتواند نشانهای از استرس و نگرانی در افراد باشد.
آیا پیگیری اخبار مشکلی دارد؟ مگر می توان بدون اخبار زندگی کرد؟!
اینکه از اتفاقات مهم و مرتبط اطرافتان مطلع باشید اشکالی ندارد، اما زمانی که گرفتار ساعتها خواندن داستانهای منفی میشوید، احساس تهدید اغراق آمیزی شما را فرا می گیرد و احساس خطر و آسیبپذیری بیشتری می کنید.
برای مثال، از زمانهای گذشته در مورد آسیبها و بحرانها میدانیم، افرادی که درگیر بررسی گسترده رسانههای مرتبط با تروما هستند، در مقایسه با سایر افراد، احتمال بیشتری برای ابتلا به مشکلات روانی بعدی مانند اختلال استرس پس از سانحه، اضطراب و اختلالات افسردگی دارند.
بین عادت روانی دوم اسکرولینگ و مطالعه اخبار باید تمایز قائل شویم. گذراندن زمان آنلاین راه مهمی را برای افراد فراهم کرده است تا در زمانی که قادر به برقراری ارتباط فیزیکی نیستند، حداقل به صورت مجازی در ارتباط بمانند اما…
اما اگر زمان در رسانههای اجتماعی حسادت یا اضطراب زیادی ایجاد میکند، احتمالاً مفید نخواهد بود. بنابراین، نظارت بر احساس شما پس از گذراندن وقت آنلاین و ردیابی تأثیر آن بر خلق و خوی شما میتواند مفید باشد.
نکته مهم! در دوم اسکرولینگ فعالیتهای ارزشمند و سالم به دلیل زمان زیاد آنلاین انجام نمیشود. بیرون رفتن، ورزش کردن، در واقع صحبت کردن با دیگران و خواب خوب همگی بسیار مهم هستند و نباید به دلیل مشغولیت زیاد با فضای مجازی حذف شوند.
در دوم اسکرولینگ شما به طور انتخابی بر داستانهای منفی و اطلاعات سنگینی تمرکز میکنید و داشتن دیدگاهی متعادل درباره جهان را فراموش می کنید.
چطور از عادت دوم اسکرولینگ را کنار بگذارم؟
دوست دارید به گردش در سیاه چالههای بیپایان حلقهها، داستانها، ویدیوهای یوتیوب، اخبار، ویدیوهای افراد مشهور و غیره پایان بدهید؟! پس باید در مورد عادتهای آنلاین خود احتیاط بیشتری کنید.
1. یک محدودیت زمانی تعیین کنید.
از آنجایی که دوم اسکرولینگ گاهی اوقات میتواند ساعتها به طول بینجامد، تنظیم محدودیتهای زمانی (و یادآوریها) میتواند به شما کمک کند از یک جلسه Doomscrolling خارج شوید.
محدودیتهای زمانی را در رسانههای اجتماعی خود تنظیم کنید تا به شما یادآوری کنند که چه زمانی باید از سیستم خارج شوید، یا زمانی را برای فعالیتی با یک دوست برنامهریزی کنید.
برنامههای محدود کننده میتوانند کمک کنند. برای ترک این عادت، سعی کنید ساعات خاصی از روز را برای چک کردن گوشی خود اختصاص دهید. لطفا خارج از این زمان با تلفن خود کاری نداشته باشید!
2-ساعت خود را به جای گوشی کوک کنید
اگر هر روز گوشی خود را برای بیدار شدن تنظیم میکنید، بدین ترتیب اولین چیزی که صبحها به آن نگاه میکنید و آخرین چیزی که شبها به آن مینگرید همان گوشی تلفن همراه است.
نگه داشتن گوشی همراه خارج از اتاق خواب کمک میکند که برای خود حد و حدودی قائل شوید که این موضوع برای ادامه مسیر اهداف سلامت به شما کمک میکند.
3. وقت خود را در خارج از منزل بگذرانید.
فضای باز دارای نور آفتاب و سبزی زیادی است که فواید زیادی برای سلامتی فرد، هم برای بدن و هم برای ذهن، به ارمغان میآورد. بنابراین، برای طراوت و شادابی بدن و ذهن خود، ارتباط خود را با تلفن قطع کنید و با طبیعت ارتباط برقرار کنید.
4. فعالیت دیگری را برای جایگزینی با دوم اسکرولینگ پیدا کنید.
بدون جایگزین کار شما مشکل می شود! کتاب بخوانید، به ملاقات دوستان قدیمی بروید، موسیقی مورد علاقه خودتان را گوش بدهید، پیاده روی کنید… خودتان را سرگرم کنید اما بدانید اخبار منفی سرگرمی مفیدی نیستند!
5-شکرگزاری کنید!
شاید برایتان عجیب باشد اما شکرگزاری یکی از روش هایی است که برای خودم بارها در رهایی از دوم اسکرولینگ موثر بوده است.
وقتی که شما با اخبار منفی بمباران می شوید توانایی دیدن نعمت ها و فرصت های مثبت زندگی را هم از دست می دهید. اما اگر تمرین کنید هر روز شکرگزار نعمت های خدا باشید از اضطراب خود برای دنبال کردن اخبار منفی کم می کنید.
جمع بندی و یک پیشنهاد
اگر دوم اسکرولینگ انحام ندهید در ابتدا استرس پیدا میکنید که در حال از دست دادن چیز مهمی هستید! این حالت فومو نام دارد که البته برای آن هم راهکارهای زیادی داریم. 😊
سعی کنید شرایطی را فراهم کنید تا بیشتر از فضای مجازی و اخبار فاصله بگیرید. گذراندن وقت با دوستان خود و یا انجام تمرینهای ورزشی سادهترین راهکارها برای رهایی از شوم گردی هستند.
پیشنهاد می کنیم درباره شبکه های اجتماعی و کارکرد آنها و نحوه درمان آسیب های آن به خصوص برای کودکان و نوجوانان وبینار متاورس و شبکه های اجتماعی را ببینید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خدایا چقدر جالب و خوب توضیح داده بودین همسرم به شدت دنبال اخباره و همیشه هم میگه توی این اخبار دارن دروغ میگن و به هیچ چیز اعتماد نکنم برام جالبه که چرا باز هم میشینه اخبار میبینه 😁